سال گذشته بود که اصلاح قیمت دارو بسیاری از اقلام دارویی را با رشد چند برابری مواجه کرد به طوری که براساس فهرست منتشر شده از قیمت‌های یکی از شرکت‌های داروسازی برخی اقلام دارویی تا ۴۰۰ درصد رشد را تجربه کردند و حتی بیماران نیز تجربه‌های روایی زیادی از مراجعه به داروخانه و پشیمانی مردم از گرفتن دارو را در شبکه‌های مجازی به اشتراک می‌گذارند که همگی نشان از رشدی فراتر از این رقم‌ها حکایت دارد. 

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، مسئولان مشکل گرانی دارو را به گردن حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و تبدیل آن به نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی می‌اندازد درحالی است که دولت می‌توانست با اتخاذ تدابیر مختلف، فشار ناشی از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را بر بیماران کاهش دهد، اما نداد. 

به گفته مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو در برنامه ۱۴۰۴، براساس مصوبات ۳.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی و نزدیک به یک میلیارد و پانصد میلیون دلار ارز توافقی تخصیص خواهد یافت که تا سال گذشته حدود یک میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی در حوزه تجهیزات پزشکی داشتیم که این یک میلیارد دلار به ارز ۲۸۵۰۰ تومانی تبدیل شده و ما به التفاوت نرخ ارز تجهیزات از طریق بیمه‌ها و در سیستم درمان به صورت گلوبال به بیماران پرداخت خواهد شد؛ بنابراین امیدواریم که افزایش هزینه از جیب مردم کنترل شود هرچند که طبیعتاً مقداری افزایش را در حوزه هزینه تجهیزات پزشکی شاهد خواهیم بود.

در شرایطی که دولت به نفع تولیدکنندگان عمل کرده و به خاطر اینکه تولیدکننده زیان نکند، اجازه افزایش قیمت را داده است و از سوی دیگر هم نرخ ارز ترجیحی دارو افزایش یافته و هم میزان تخصیص دارو نسبت به سال های قبل کاهش داشته است که در نتیجه یک گرانی مضاعف درحوزه دارو آن هم در عرض چند ماه اتفاق افتاده است. 

آقای رئیس سازمان غذا و دارو: اشتباه محاسباتی دارید یا بی اطلاعید؟

اظهارات عجیب رئیس سازمان غذا و دارو درخصوص اینکه گفته شده «مقداری افزایش هزینه دارو و تجهیزات پزشکی» بی اطلاعی او از وضعیت دارو یا عدم محاسبات دقیق ریاضی را نشان می‌دهد؛ چراکه افزایش ۶ برابری نرخ ارز به جمع هزینه‌ها برای تامین ارز واردات مواد اولیه و محصولات نهایی دارو و تجهیزات پزشکی اضافه شده است که این افزایش هزینه به طور مستقیم و با تاخیر به قیمت تمام شده دارو‌ها و تجهیزات پزشکی منتقل خواهد شد. بنابراین ۶ برابر شدن قیمت دارو به هیچ وجه عدد کمی نیست. 

کارهایی که دولت می توانست برای دارو انجام دهد و نداد

ازسویی دیگر دولت می‌توانست با با افزایش بودجه سازمان‌های بیمه‌گر، تعداد بیشتری از افراد را تحت پوشش بیمه قرار دهد، به ویژه اقشار آسیب‌پذیر و کسانی که تاکنون فاقد بیمه بوده‌اند و یا اینکه سقف پوشش بیمه‌ها را برای دارو و خدمات درمانی نیز به طور متناسب افزایش می‌داد تا سهم پرداختی بیماران ثابت مانده یا افزایش اندکی داشته باشد.

همچنین با تخصیص یارانه مستقیم مانند بسته‌های حمایتی و یا ایجاد صندوق‌های ویژه برای حمایت از بیماری‌های خاص به بیماران نیازمند یا بیماران خاص، به آنها در تامین دارو‌های ضروری کمک کند که دراین خصوص اقدامی نیز صورت نگرفت. 

نظارت دقیق تر بر داروخانه ها و شرکت های دارویی

دولت می توانست نظارت دقیقی بر قیمت‌گذاری دارو‌ها داشته باشد تا از افزایش بی‌رویه قیمت‌ها توسط شرکت‌های دارویی و یا داروخانه‌ها جلوگیری کند . یا با در نظر گرفتن سازوکار‌های خاص، ارز مورد نیاز برای واردات دارو‌های ضروری و مواد اولیه تولید دارو را با نرخ مناسب‌تری تامین کند تا از افزایش شدید قیمت‌ها جلوگیری شود.

در شرایطی که بازار دارو این چنین به هم ریخته است و تناسبی میان عرضه و تقاضا با قیمت‌های جدید وجود ندارد بازار سیاه برای برخی دارو‌ها و تجهیزات پزشکی و همچنین کمبود آن در داروخانه‌ها به وفور دیده می شود  که البته دامنه آن به ناصرخسرو محدود نمی‌شود و اخیرا به فضای مجازی نیز رسیده است .

به گزارش تابناک، مشخص نیست که آیا ۳.۵ میلیارد دلار ترجیحی و ۱.۵ میلیارد دلار توافقی برای تامین کامل نیاز کشور به دارو و تجهیزات پزشکی کافی خواهد بود یا خیر البته که به نظر می‌رسد در صورت کمبود منابع ارزی، ممکن است اولویت‌بندی در تخصیص صورت گیرد و برخی دارو‌ها و تجهیزات با کمبود بیشتر مواجه شوند.

 

source

توسط namov.ir