تیمی از متخصصان علوم حیوانی در دانشگاه علوم Teikyo، با همکاری یکی از همکارانش از دانشگاه شووا، همه در ژاپن، دریافتند که رنگ چشم عنبیه اغلب سگها تیرهتر از بستگان گرگشان است. این نتیجه نشان میدهد رنگ چشم تیرهتر به دلیل اهلی کردن، تکامل یافته است. این گروه در مطالعه خود که در مجله رویال ساینس منتشر شد، رنگ چشم چندین گرگ و سگ را مقایسه کردند.
تحقیقات قبلی نشان داده است که تمام سگهای اهلی مدرن از یک اجداد باستانی واحد، گونهای از گرگ که اکنون منقرض شده است، میآیند. نزدیکترین خویشاوند مدرن آنها گرگ خاکستری است که دارای عنبیههای رنگارنگ معروفی است که به آنها شهرت چشمان زرد را میدهد. گمان میرود که خویشاوند منقرضشده نیز چشمان مشابهی داشته باشد.
در این مطالعه جدید، تیم تحقیقاتی به این فکر افتاد که ببیند آیا سگهای مدرن چشمهای تیرهتری پیدا کردهاند یا خیر. و اگر چنین است، آیا این به دلیل این تصور انسان است که چشمهای تیرهتر دوستانهتر هستند؟ زیرا اگر اینطور باشد، این امر باعث میشود سگها بتوانند بهعنوان حیوان خانگی بزرگ شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر، محققان عکسهای 22 گرگ خاکستری را با 81 تصویر از سگهای خانگی از نژادهای مختلف مقایسه کردند که بهطور خاص به رنگ عنبیه آنها نگاه میکردند. آنها دریافتند که تقریباً تمام سگها چشمان تیرهتری نسبت به گرگ داشتند و در بسیاری از موارد به میزان قابل توجهی تیرهتر بودند.
آنها معتقدند که این به احتمال انتخاب سگهایی با چشمان تیرهتر در طول هزاران سال، به دلیل ویژگیهای خاص مرتبط با آنها اشاره دارد.
تحقیقات قبلی نشان داده است که انسانها، انسانهای دیگر و سایر حیوانات با چشمهای تیرهتر را دوستانهتر از آنهایی با چشمان روشنتر یا آبی میبینند.
این تیم آزمایش دیگری انجام داد که در آن از داوطلبان خواستند که میزان دوستانه بودن سگها را در عکسها ارزیابی کنند. آنها دریافتند که در بیشتر مواقع، انسانها سگهایی را که چشمهای تیرهتری داشتند به احتمال زیاد دوستانهتر ارزیابی میکردند.
تیم تحقیقاتی خاطرنشان میکند که یکی از دلایلی که انسانها ممکن است سگها با چشمهای تیرهتر را دوستانهتر ببینند، این است که تعیین اندازه مردمکها دشوارتر است. زیرا تغییرات در اندازه مردمکها باعث ایجاد احساسات منفی در افراد میشود.
این مطالعه در Royal Science Open Science منتشر شد.
source