اگر به سمت هوش مصنوعی گام برداریم و از ظرفیتهای آن استفاده کنیم، این را هم باید بپذیریم که در این مسیر بخشی از اشتغال هم از بین میرود و نباید انتظار کارهای روزمره و تکراری را در آینده نه چندان دور داشته باشیم، بلکه به جای انکار باید بر این فناوری مسلط شویم و ظرفیتها را بشناسیم.
به گزارش ایسنا، سیدستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت حکمرانی را متأثر از صنایع و فناوری دانست و با اشاره به تاریخ پرفراز و فرود بشر تأکید کرد: انسانها به دنبال این بودند که با در اختیار گرفتن منابع، یکجانشینی را تجربه کنند که اولین تجربه از این حیث و به دنبال آن حکمرانی محلی با محوریت آب شکل گرفت.
وی با اشاره به اینکه با پیدایش صنایع جدید و به دنبال آن انقلاب صنعتی، حکمرانیهای ملی و بینالمللی به وجود آمد، افزود: آنچیزی که حکمرانی را شکل میدهد فناوری و صنعت است.
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه تلاش انسانها برای تقابل با فناوری و نگاه منفعلانه به آن جواب نداده است، خاطرنشان کرد: آنجایی ما توفیق داشتیم که توانستیم از ظرفیت فناوری استفاده کنیم.
هاشمی با اشاره به فرصتها و تهدیدهای هوش مصنوعی گفت: انقلاب صنعتی پنجم از منظر مجمع جهانی اقتصاد، دارای ابعاد متعددی است که از جمله آنها تغییرات شغلی است. اگر قرار است به سمت استفاده از هوش مصنوعی گام برداریم و از ظرفیت آن استفاده کنیم، باید بپذیریم که بخشی از مشاغل فعلی از دست میرود.
وی با بیان اینکه نباید انتظار داشته باشیم کارهای روزمره کنونی در آینده نه چندان دور زندگی بشر وجود داشته باشد، تأکید کرد: در این شرایط این سؤال مطرح میشود که آیا تراز اشتغال در دوره تسلط هوش مصنوعی پایین خواهد بود که پاسخ آن، خیر است و جای نگرانی از بابت تراز اشتغال وجود ندارد، بنابراین صرفاً باید مراقبت کنیم از این مهارت به صورت درست، دقیق و بموقع استفاده کنیم و به جای انکار فناوری، بر آن مسلط و از ظرفیتهای آن بهرهمند شویم.
وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه ماهیت نوآوری در حال تغییر است، گفت: امروزه داده و هوش مصنوعی و فناوریهای دیگر در کنار هم هستند که امکان زیست و حیات کسب و کارها را فراهم میکنند، از این رو اگر زمان طلایی را از دست دهیم به سرعت به مصرفکننده فناوری تبدیل میشویم. وی با اشاره به اینکه هوش مصنوعی به لحاظ قدرت از اتم بالاتر است، گفت: هوش مصنوعی میتواند زیرساخت یک کشور را از کار بیندازد و وقتی زیرساخت از کار افتاد، نظم و انسجام جامعه از بین میرود، بنابراین هوش مصنوعی قدرت تخریب دارد.
هاشمی با مقایسه ظرفیتها و کاربستهای هوش مصنوعی و قدرت اتم خاطرنشان کرد: دسترسی به اتم برای همه امکانپذیر نیست، اما هوش مصنوعی برای همه قابل دسترس است. وی ادامه داد: همچنین امکان نظارت بر اتم وجود دارد، اما بر هوش مصنوعی امکان نظارتی وجود ندارد چراکه این فناوری مبتنی بر الگوریتم است.
وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه تأثیرگذاری هوش مصنوعی از نگاه من به دوران قبل و بعد کرونا تقسیم میشود، تصریح کرد: زمانی ما میگفتیم دادهها را جمع آوری میکنیم تا برای پاسخگویی به نیازهای مشتریان، الگوهایی را طراحی کنیم که دیگر امروز این کار، موضوعیت ندارد.
وی ادامه داد: در دوران پاندمی کرونا مشخص شد انسانها نسبت به دوزهای مختلف دارو واکنش متفاوتی نشان میدهند. پس نمیتوان همه دادههای انسانها را در جهان جمع آوری کرد و یک الگو برای همه ارائه داد. ما باید از افراد، دادههای مجزا و مستقل داشته باشیم تا بتوانیم به او خدمات بدهیم.
هاشمی سپس مقاومت دستگاههای اجرایی برای ارائه دادهها را نکوهش و بر این مسئله تأکید کرد که دادهها متعلق به مردم است و برای ارائه خدمات بهتر باید آزادسازی دادهها صورت گیرد. وزیر ارتباطات گفت: حقیقت این است که باید دید ما چقدر با بچهها و نوههایمان همادبیات هستیم و حرف یکدیگر را میفهمیم؟ کلمات لاتین و واژگانی که آنها استفاده میکنند به چه شکل است؟ بچههای ما، دوستان خارج از کشور دارند و حتی کلاس زبان نرفته باشند هم از کلماتی استفاده میکنند که ما باید از فرهنگ لغت آنها را پیدا کنیم، همه اینها به این موضوع اشاره میکند که باید حکمرانی را با نگاه دیگر دید.
او ادامه داد: اگر به ۱۰سال قبل برگردیم، باید ببینیم آیا کسی شکل گرفتن کسبوکارهای اینترنتی به شکل امروزی را متصور بود؟ امروز بخشی از کسبوکارها به ما نقد دارند و درست هم است که میگویند شما اجازه رشد به ما نمیدهید، همین الان این مسئله روی میز ماست. ستارهاشمی در ادامه با بیان اینکه نکته مهم دیگر، بحث امنیت است، با طرح این سؤال از حاضران که چه کسانی روی گوشی خود فیلترشکن دارند؟ اظهار کرد: بر اساس آمار ایسپا، ۸۳/۵ درصد گوشیها در کشور مجهز به فیلترشکن هستند.
source