فرامرز رستگار، نائب رئیس و دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران در گفتگو با خبرنگار تابناک پیرامون رخداد تروریستی پیجرها در لبنان، با تاکید بر اینکه در ایران به هیچ عنوان از پیجر استفاده نمیشود، تصریح کرد: ارتباط از طریق پیجرها یک ارتباط یک طرفه است؛ صرفا پیام از مبدا ارسال میشود. استفاده کنونی از پیجرها در برخی محیطهای بیمارستانی است. کاربرد پیجر ارسال یک کد از پیش تعریف شده یا یک پیام بسیار کوتاه است. البته در نوع جدید این تجهیز میتوان یک پیام صوتی بسیار کوتاه نیز ارسال کرد، اما آنچه اهمیت دارد این است که ارسال پیام روی سیستم پیجر تنها از سمت مرکز ارسال پیام امکان پذیر است.
وی ادامه داد: به نظر میرسد از آنجایی که ارسال پیام در سیستم پیجر یک طرفه است، لبنان با بهانه تامین امنیت بالاتر در سیستم ارتباطی خود این روش را استفاده کرده است، اما باید در نظر داشت که امنیت همیشه با ایجاد محدودیت تامین نمیشود.
علت انفجار پیجرها چیست؟
رستگار با اشاره به اینکه یکی از روشهای امن برقراری ارتباط میتواند طراحی سیستمهای عامل اختصاصی باشد، افزود: پس از اتفاقات تروریستی اخیر که به گفته کارشناسان شناسایی اهداف آن از طریق سیستم جی. پی. اس یا سایر امکانات تلفن همراه رقم خورده است، احتمال میرود، روش جایگزین برای دور ماندن از آسیبهای ردیابی از طریق تلفن همراه، پیجر بوده است. البته از آنجای که سیستم پیجر تنها دریافت کننده پیام است و پیام به صورت مرکزی و یک طرفه ارسال میشود، به نوعی سیستم امنی به شمار میرود؛ مشروط به آنکه نفوذ یا هک در سیستم مرکزی وجود نداشت باشد.
به گفته این مقام مسئول، اینکه گفته میشود انفجار پیجر به دلیل فشار مضاعف به باتری آنها بوده، احتمال مردودی است. چرا که اگر باتری تجهیزی مورد فشار مضاعف قرار گیرد بی شک حرارت وسیله افزایش یافته و در ادامه دود از دستگاه خارج میشود و بی شک شخصی که این وسیله را همراه دارد متوجه افزایش حرارت و خروج دود میشود. این در حالی است که چنین گزارشی از قربانیان حادثه تروریستی دریافت نشده است.
انفجار از طریق ارسال سیگنال مرکزی
نائب رئیس و دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران با بیان اینکه قدرت انفجارها و شیوه رخ دادن آن و میزان آسیبی که به همراه داشته است، به طور قطع نشان از انفجار یک ماده منفجره دارد، گفت: همان طور که از طریق مرکز پیجر، میتوان کد یا پیامی را روی پیجرها مخابره کرد، از همین مرکز نیز میتوان طی ارسال سیگنال و کد، چاشنی کارگذاری شده را فعال و موجب انفجار مواد منفجره شود.
رستگار افزود: چند احتمال پیرامون این رخداد تروریستی وجود دارد، نخست اینکه نفوذ یک عامل در سیستم اصلی ارسال کننده پیام باشد. از سویی دیگر ممکن است سیستم مرکزی هک شده باشد یا نفوذ در شرکت اصلی تولید کننده این پیجرها وجود داشته باشد. در هر حال همه این احتمالات باید توسط متخصصین مورد کارشناسی قرار گیرد.
source