غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری با اصحاب رسانه مدعی شد که تا دو سال دیگر ایران در تامین گوشت خودکفا میشود و دیگر نیازی به واردات نیست. همچنین اعلام کرد که در تلاش هستیم از ظرفیتهای ایجاد شده برای صادرات گوشت حلال به واسطه برزیل به کشورهای ثالث استفاده کنیم ضمن اینکه بازارهای جدید میتواند جای واردات از برزیل را بگیرد.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، وعده وزیر جهاد کشاورزی درمورد بی نیازی از واردات گوشت قرمز و رسیدن به خودکفایی در نگاه اول شاید امیدوارکننده به نظر برسد، اما با کمی تامل و دقت در کارنامه کاری او متوجه خواهیم شد که آقای وزیر عادت به دادن وعدههای بی سرانجام دارد؛ چرا که دیگر وعدههای قبلی او در خصوص تنظیم بازار سیب زمینی همچنان محقق نشده و قیمت سیب زمینی همچنان بالا است.
وعده دیگر وزیر جهاد کشاورزی در مورد ارائه کالاهای اساسی تنظیم بازاری برای شب عید بدون نتیجه ماند یا در قصه حبوبات و روغن نباتی و تخصیص سهمیه از ذخایر دولتی نیز برای تنظیم بازار نیز به جایی نرسید.
خودکفایی در تأمین گوشت هدفی بسیار بلندپروازانه و تابع شرایطی است که آن هم در وضعیتی ایران که بخشی از گوشت مورد نیاز داخل را از طریق واردات تأمین میکند، دور از ذهن است چراکه لازمه دستیابی به خودکفایی، کاهش قابل توجه یا حذف این وابستگی است که در شرایط فعلی این امکان وجود ندارد.
رویاپردازی به سبک وزیر جهاد!
اظهارات وزیرجهاد کشاورزی درمورد خودکفایی در تامین گوشت درحالی مطرح شده است که موانعی مانند کمبود نهادههای دامی، خشکسالی، مشکلات مربوط به تأمین آب و مراتع، مسائل مربوط به مدیریت و بازاریابی تولید داخلی گوشت را تحت تأثیر قرار میدهد. ازسویی دیگر، تأمین تقاضای نیاز داخل از طریق تولید داخلی، نیازمند سرمایهگذاری و برنامهریزیهای دقیق است که تاکنون اقداماتی برای آن انجام نشده است.
همچنین درسالهای اخیر هم سیاستهای حمایتی مؤثر از سوی دولت مانند ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان و بهبود زیرساختها انجام نشده است و در کنار آن نیز تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آبی نیز چالشهای بیشتری پیش روی دامداران گذاشته است.
وضعیت تأمین نهادههای دامی مانند ذرت، سویا و جو نیز به عنوان خوراک دام و واردات آن از سایر کشورها معضل دیگری است؛ بنابراین یکی از الزامات خودکفایی، تأمین نهادههای اصلی مانند ذرت، سویا، و جو از طریق افزایش تولید داخلی یا یافتن منابع جایگزین و پایدار است که بعید است چارهای برای آن اندیشیده شده باشد.
خودکفایی در تامین گوشت قرمز فرمایشی نیست
ازسویی دیگر برای رسیدن به خودکفایی در تامین گوشت، سرمایهگذاری در اصلاح نژاد دامهای بومی برای تولید گوشت با کیفیت و کمیت بیشتر و بهبود زیرساختهای مورد نیاز دامداری مانند ساخت کشتارگاههای مدرن، مراکز فرآوری و بستهبندی و سیستمهای حمل و نقل کارآمد نیاز است که چنین سرمایه گذاری انجام نشده است.
گذشته از موارد یاد شده حتی با فرض شرایط ایجاد شده، اما در تأمین منابع آبی مطمئن برای تغذیه دامها، به ویژه در مناطق خشک و نیمهخشک معضلی جدی برای دامداران وجود دارد.
به گزارش تابناک، خودکفایی در تولید گوشت نیازمند یک استراتژی جامع و بلندمدت است که تمام جوانب تولید، تقاضا، سیاستهای حمایتی، و عوامل محیطی را باید در نظر بگیرد و با همکاری تولیدکنندگان، دولت، و مصرفکنندگان باید به اجرا درآید و صرفا به صورت فرمایشی و دستوری نمیتوان با آن برخورد کرد.
source