جوان آنلاین: خودروسازان بزرگ ایران که تا پایـان آذر امسال و نسبت به ۹ ماه سال گـذشته آمـارهـای منفـی در تولید و فـروش داخـلی ثبت کـرده‌اند، در بخش صادرات نیـز رونـدی نـزولی داشـته و تنهـا ۴۳۰ دستگاه محصـول کامـل را در خـارج از کشـور فـروختـه‌انـد. 
 
به گزارش نبض صنعت، بنا بر آمار منتشره در سامانه کدال بورس، ایران‌خودرو و سایپا در مجموع طی ۹ ماه امسال تنها هزارو۸۲۲ دستگاه محصول را در قالب قطعات SkD و محصول کامل صادر کرده‌اند. در مقایسه با ۹ ماه مشابه سال گذشته با آمار ۲ هزارو۷۲۳ دستگاهی، صادرات دو خودروساز بزرگ کشور افت ۹۰۱ دستگاهی معادل ۳۳ درصد را نشان می‌دهد. با این حال، طبق آمار منتشره در کدال، ایران‌خودرو و سایپا رفتاری متفاوت از یکدیگر را در صادرات ۹ ماهه امسال داشته‌اند، به نحوی که اولی با رشد فروش خارجی مواجه بوده و دومی روندی نزولی داشته است. 
ایران‌خودرویی‌ها در ۹ ماه امسال با وجود رشد صادرات نسبت به مدت مشابه پارسال، آمار بسیار ضعیفی در این بخش داشته‌اند. کل فروش خارجی ایران‌خودرو که شامل قطعات SKD و محصول کامل (CBU) می‌شود، ۷۰۷ دستگاه بوده است. نسبت به ۹ ماه پارسال، صادرات ایران‌خودرو ۲۰۲ دستگاه معادل ۴۰‌درصد بالا رفته است. از این تعداد، تنها ۳۵ دستگاه خودرو به صورت کامل صادر شده که البته این احتمال وجود دارد بخشی از آنها به عنوان خودرو‌های نیازمند تست در خارج، در فهرست صادرات قرار گرفته باشند. به هر حال تنها ۵‌درصد از محموله صادراتی ایران‌خودرو طی ۹ماه امسال، محصول کامل بوده و ۹۵‌درصد دیگر شامل قطعات SKD می‌شود. مقصد این قطعات، احتمالاً سایت‌های تولیدی ایران‌خودرو در خارج از کشور بوده است که تعداد اندک پک‌های ارسالی (۶۷۲ پک) نشان از تولید بسیار ضعیف در این سایت‌ها دارد. در سایپا نیز شرایطی مشابه با آمار متفاوت برقرار است، چه آنکه این شرکت هم آمار ضعیفی (هرچند بیش از ایران‌خودرو) در صادرات ۹ ماهه از خود به جا گذاشته است. 
طبق گزارش منتشره در کدال، کل خودرو‌های صادراتی سایپا در قالب SKD و CBU طی ۹ ماه امسال فقط هزارو۱۱۵ دستگاه بوده است. 
نسبت به ۹ ماه پارسال، صادرات سایپا تقریباً نصف شده است. از هزارو۱۱۵ دستگاه صادرات سایپا، ۷۲۰ دستگاه در قالب قطعات SKD بوده که احتمالاً راهی سایت‌های خارجی این شرکت شده‌اند. این عدد نشان می‌دهد سایپا نیز مانند ایران‌خودرو اوضاع تولید مناسبی در سایت‌های خارج از کشور ندارد. با کسر این عدد از کل، تعداد خودرو‌های صادراتی سایپا به صورت CBU تنها ۳۹۵ دستگاه در ۹ ماه امسال بوده است. 
سایپا اعلام کرده است متوسط قیمت خودرو‌های صادراتی‌اش در ۹ ماه امسال کمتر از ۳۵۰میلیون تومان بوده است. متوسط قیمت صادرات SKD این شرکت نیز ۲۰۲‌میلیون تومان اعلام شده است. درآمد حاصل از صادرات این شرکت نیز در ۹ ماه امسال کمتر از ۲۸۴‌میلیارد تومان بوده است. این در حالی است که درآمد صادراتی ۹ماهه ایران‌خودرو نیز زیر ۲۲۷‌میلیارد تومان اعلام شده است. این شرکت متوسط قیمت SKD‌های صادراتی خود را کمتر از ۳۲۰‌میلیون تومان اعلام کرده است. متوسط قیمت خودرو‌های صادراتی ایران‌خودرو نیز کمتر از ۳۴۵‌میلیون تومان اعلام شده است. مجموع درآمد حاصل از صادرات ۹ ماهه ایران‌خودرو و سایپا، چیزی حدود ۵۱۱‌میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت ۲۶‌درصدی را نشان می‌دهد. در این بین، ایران‌خودرو با وجود رشد صادرات، درآمد کمتری را نسبت به ۹ ماه پارسال ثبت کرده است که این مسئله ریشه در قیمت پایین‌تر محصولات صادراتی این شرکت نسبت به سال گذشته دارد.

source

توسط namov.ir