«کاظم جلالی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه در آستانه سفر «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور ایران به مسکو خبر داد که «پیامرسان محرمانه میان ما و روسیه افتتاح شده و ما نیاز به سوئیفت نداریم. این گام مهمی بود که برداشته شد».
به گزارش «تابناک»، جلالی در گفتگویی تصریح کرد: «در بحث کارت میر (MIR) و شتاب در حال تلاش هستیم که آنها بتوانند به یکدیگر اتصال پیدا کنند. در رابطه با پیمان پولی نیز امروز رئیس کل بانک مرکزی ایران با طرف روس ملاقات دارند و در حال رایزنی هستند».
دیپلمات ارشد ایران گفت: من سال ۲۰۲۵ را سال حل مسائل پولی و بانکی میان ایران و روسیه میدانم.
بازار روسیه تشنه است و میشود در آن کار کرد
جلالی درباره سفر پزشکیان به مسکو نیز گفت: سفر رئیسجمهور به مسکو فردا انجام خواهد شد. هدف اصلی از این سفر امضای موافقتنامه همکاری راهبردی جامع ۲۰ ساله است که بر روی این توافق در سه سال گذشته کار کردهایم. جلسه با نخستوزیر و همچنین رئیسجمهور روسیه نیز برگزار خواهد شد.
او تصریح کرد: این فضا فراهم است که روابط را مرور کنیم و اگر موانعی وجود داشته باشد، ۲ رئیسجمهور بتوانند آنرا جمعبندی کنند. پس از امضای موافقتامه، یک جلسه با فعالان اقتصادی روس خواهیم داشت.
سفیر ایران درباره عدم حضور گسترده هیات تجاری از بخش خصوصی ایران در این سفر نیز گفت: این موضوع چند دلیل دارد. دلیل اول این است که این سفر بیشتر برای امضای معاهده بود. بارها گفتهام که تجار ما و اتاق بازرگانی ما در روسیه حضور و دفتر داشته باشد. جنگ اوکراین در سه سال گذشته فرصت بود، چراکه غربیها عملا رابطه اقتصادی خود را قطع کردهاند. بازار روسیه تشنه است و میشود در آن کار کرد.
جلالی همچنین گفت که «ما تلاش کردیم با استانهای مختلف، هیاتهای تجاری را به روسیه بیاوریم اما این کار نیازمند استمرار است».
نگرش روسیه به ایران تغییر کرده است
سفیر ایران در پاسخ به این سوال که توافق ایران و روسیه چه فرصتهایی را در اختیار بخش خصوصی میگذارد، گفت: ما پنج مانع در روابط تجاری با روسیه داریم که باید آن را حل کنیم. مسئله اول، بحث عدم شناخت است و حتی بحث روسهراسی و روسگریزی هم وجود دارد. دومین مسئله، بحث ترانزیت است که ما در بحثهای جادهای، ریلی و دریایی داریم.
او در ادامه گفت: سومین مسئله بحث گمرکی است و باید امکانات گمرکی خود را افزایش دهیم. مشکل چهارم در بحث پولی و بانکی است که بخشی از آن حل شده اما هنوز کاملا حل نشده است. پنجمین بحث هم لجستیک است که در بحث قطار، کامیون، ناوگان دریایی دچار مشکلاتی هستیم. ما باید روسیه را یک کشور جدی ببینیم نه یک کشور همسایه.
جلالی درباره راهکارها برای غلبه بر مشکلات گفت: تا قبل از فوریه ۲۰۲۲ (شروع جنگ اوکراین) روابط با روسیه عمدتا سیاسی و امنیتی بود و روسها نگاه اقتصادی به ما نداشتند اما از آن زمان، روند تغییر کرد و با یک روسیه متفاوت روبرو هستیم.
سفیر ایران با بیان اینکه «رویکردهای دولت شهید رئیسی و آقای پزشکیان کاملا حرکت به سمت روسیه و استفاده از ظرفیتهای روسیه است و خیلی از این اتفاقات در طول سه چهار سال گذشته افتاده است»، گفت که به عنوان مثال کریدور شمال-جنوب جدی گرفته نشده بود اما حالا جدی گرفته میشود.
source