جوان آنلاین: این حقیقت بر کسی پوشیده نیست که با ناترازی گاز در سطح بالایی روبه‌رو هستیم. این امر به تأمین برق کشور نیز صدمه زده است و در این بخش نیز با مشکل مواجه شده‌ایم. 

 

یکی از مهم‌ترین راهکار‌های پیش‌رو برای مدیریت ناترازی بنزین و جلوگیری از عدم‌النفع حاصل از تعطیلی صنایع در ماه‌های سرد سال این است که صنایع را به سمت ذخیره‌سازی گاز سوق دهیم. اگر صنایع اقدام به ذخیره‌سازی گاز در فصول گرم سال کنند، در ماه‌های سرد قطعی گاز نخواهند داشت و می‌توانند به تولید ادامه دهند. این شرایط برای صنایع نفع دارد و از عدم‌النفع ۲۰‌میلیارد دلاری آنان جلوگیری می‌کند. 

کارشناسان بر این عقیده‌اند که اتکای صرف به گاز به عنوان یک منبع انرژی منافع کشور را تأمین نمی‌کند و باید به فکر تنوع‌بخشی به سبد سوختی کشور باشیم.

یکی از مهم‌ترین راهکار‌های پیش‌رو برای مدیریت ناترازی بنزین و جلوگیری از عدم‌النفع حاصل از تعطیلی صنایع در ماه‌های سرد سال این است که صنایع را به سمت ذخیره‌سازی گاز سوق دهیم. 

ذخیره‌سازی گاز جزو پروژه‌های سرمایه‌بر در کشور محسوب می‌شود. دولت نمی‌تواند تمامی نیاز صنایع را در این زمینه تأمین کند. صنایع باید مسئولیتی در زمینه تأمین گاز موردنیاز خود در فصل سرد سال برعهده بگیرند. 

از آنجا که ما دارنده منابع عظیم نفت و گاز هستیم، همواره این ذهنیت برای صنایع به وجود آمده است که باید گاز را با قیمت مناسب و جلوی در شرکت تحویل بگیرند، حال آنکه دولت وظایف گسترده‌ای برعهده دارد و نمی‌تواند نیاز صنایع را تمام و کمال برآورده کند. نیاز است صنایع نیز مسئولیتی در این زمینه برعهده بگیرند. 

حسنعلی اخلاقی، نماینده مشهد و کلات در مجلس در گفت‌و‌گو با «جوان» در خصوص مزیت‌های ذخیره‌سازی گاز از سوی صنایع می‌گوید: ذخیره‌سازی گاز از سوی صنایع در ماه‌های گرم سال که ناترازی نداریم، اقدام مثبتی است. صنایع می‌توانند گاز را با قیمت مناسب در ماه‌های گرم در اختیار داشته باشند و به ذخیره‌سازی آن بپردازند. در این ماه‌ها، گاز با قیمت بسیار پایین در اختیار صنایع قرار می‌گیرد و از این نظر سود می‌کنند. 

این نماینده مجلس می‌افزاید: باید سیاست‌ها به سمتی برود که صنایع بزرگ و پرسود مانند پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها سهمی در تأمین انرژی مورد نیاز خود برای ماه‌های سرد سال برعهده بگیرند. این اقدام هم برای صنایع نفع دارد و هم به نفع کشور است. 

اخلاقی می‌گوید: اگر صنایع اقدام به ذخیره‌سازی گاز در فصول گرم سال کنند، در ماه‌های سرد قطعی گاز نخواهند داشت و می‌توانند به تولید ادامه دهند. این شرایط برای صنایع نفع دارد و از عدم‌النفع ۲۰‌میلیارد دلاری آنان جلوگیری می‌کند. 

وی ادامه می‌دهد: قطع گاز صنایع در زمستان برای کشور ضرر دارد و به کاهش درآمد‌های ارزی دولت منجر می‌شود. ذخیره‌سازی گاز از سوی صنایع علاوه بر اینکه برای خودشان نفع دارد، برای کشور هم سودمند است. 

این نماینده مجلس خاطرنشان می‌کند: قیمت محصولاتی که تولید آنها نیاز به گاز دارد، در فصل زمستان افزایش پیدا می‌کند. اگر صنایع به ذخیره‌سازی گاز بپردازند و از قطع گازشان در ماه‌های سرد سال جلوگیری کنند، می‌توانند محصولات‌شان را با قیمت بسیار بالایی در زمستان بفروشند و از این منظر هم سود خوبی کسب می‌کنند. اخلاقی می‌گوید: به طور کلی، ذخیره‌سازی گاز از سوی صنایع یک بازی برد- برد برای صنایع و کشور است. از این طریق، منافع کشور و صنایع به صورت همزمان تأمین می‌شود. شاید در نگاه اول این طور به نظر برسد که ذخیره‌سازی گاز برای صنایع هزینه‌بر است، اما این اقدام آنقدر برای صنایع منفعت مالی در پی خواهد داشت که این سرمایه‌گذاری اولیه را توجیه می‌کند. 

این نماینده مجلس خاطرنشان می‌کند: ذخیره‌سازی گاز از سوی صنایع در کشور‌های مختلف مسبوق به سابقه است. نمونه‌های موفقی در اقصی نقاط دنیا در این زمینه وجود دارد. صنایع در کشور‌های مختلف در ارتباط با تأمین گاز موردنیازشان مسئولیت برعهده گرفته‌اند و تماماً چشم‌امیدشان به دولت نیست. 

وی می‌گوید: دولت‌ها به لحاظ سرمایه‌گذاری محدودیت دارند ولی صنایع بزرگ مانند پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها درآمد‌های خوبی دارند و می‌توانند در زمینه تأمین گاز موردنیازشان سرمایه‌گذاری داشته باشند. صنایع صادرات‌محور با سرمایه‌گذاری در ایجاد مخازن ذخیره‌سازی گاز، علاوه بر تداوم تولید در فصول سرد سال، گاز را به قیمت ارزان ذخیره می‌کنند و محصولات خود را به قیمت بسیار بالا در اوج تقاضای محصولات نیازمند خوراک یا سوخت گاز در بازار‌های جهانی به فروش خواهند رساند.

وی تأکید می‌کند: یکی دیگر از مهم‌ترین کار‌هایی که باید در حوزه انرژی به اجرا بگذاریم، این است که به سبد سوختی کشور تنوع ببخشیم. این سطح از وابستگی به یک منبع انرژی به لحاظ امنیت انرژی به نفع کشور نیست. باید از وابستگی صرف به گاز دوری کنیم و به سمت دیگر انرژی‌ها مانند انرژی‌های نو برویم.

source

توسط namov.ir