جوان آنلاین: مشکلات بانکی پایانه شلمچـه ازجمله ۲۴ ساعته نبودن شعبه بانکی، نبود شعبه ارزی و عدم‌ارائه کارت بانکی به گردشگران و تجار از مهم‌ترین عـوامل کم‌رونق بودن این پایانه مهم به شمار مـی‌رود؛ مسائلی که در صورت حل‌شدن می‏تواننـد افـزایش ورود گـردشگر، رونق تجـارت و اشتغـال‌زایی برای مردم منطقه پیـرامون پایانه را به دنبـال داشته باشند. 
 
عراق از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران است و سالانه به طور میانگین بیش از ۱۰‌میلیارد دلار کالا و خدمات میان دو کشور تبادل می‏شود. 
همچنین طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، طی هشت ماهه نخست سال ۱۴۰۳ عراق بعد از چین با ۸‌میلیاردو ۳۰۰ میلیون دلار در جایگاه دوم مقاصد صادراتی کشورمان قرار دارد. 
از سوی دیگر بازار عراق قابلیت‏های ویژه‏ای برای تجار ایرانی دارد که می‏توان به موارد زیر اشاره کرد: 
۱) قرابت فرهنگی و مذهبی ایرانیان با مردم عراق، اقبال بخش بزرگی از مردم این کشور به کالا‌های ایرانی را به دنبال دارد. 
۲) از آنجا که اقتصاد ایران به نسبت عراق به مراتب صنعتی‏تر و دارای تکنولوژی بالاتری است، امکان صادرات محصولات باارزش افزوده بالا مثل خودرو و لوازم خانگی را برای تولیدکنندگان داخلی فراهم می‏کند. 
۳) وجود هزارو ۴۵۸ کیلومتر مرز زمینی امن با عراق سبب ایجاد تعداد زیادی پایانه مرزی و ارتباط آسان تاجران با کشور عراق می‏شود. 
از آنجا که حدود ۱۰۰‌درصد تجارت کالایی کشور از طریق پایانه‌های زمینی صورت می‌گیرد، ضرورت دارد این پایانه‌ها از زیرساخت‏های بانکی و مالی خوبی برخوردار باشند، با این حال پایانه شلمچه به عنوان یکی از اصلی‌ترین پایانه‌های تجاری میان دو کشور که طبق آمار گمرک جزو سه پایانه اصلی در تجارت با عراق است، از زیرساخت بانکی مناسب برای سهولت تجارت و تردد برخوردار نیست که مهم‏ترین آنها عبارتند از: 
 ۱) ۲۴ ساعته نبودن بانک واقع در پایانه: شعبه بانک فعال در پایانه شلمچه، فقط در ساعات اداری خدمات ارائه می‏دهد که معطلی زیاد گردشگران و تجار برای انجام امور بانکی را به دنبال دارد. 
این موضوع از طریق افزایش هزینه و زمان، سبب کاهش انگیزه‌های سفر و تجارت با ایران می‏شود، از این رو ضرورت دارد برای کاهش هزینه‌های مسافران و تجار، بانک مستقر در پایانه به صورت ۲۴ ساعته فعالیت کند. 
 ۲) ارائه نکردن کارت بانکی به گردشگر و تاجر عراقی در پایانه: مسافران عراقی که از طریق پایانه شلمچه برای زیارت، تجارت و درمان به ایران سفر می‏کنند، به دلیل ارائه‌نشدن کارت بانکی از سوی بانک واقع در پایانه مجبور به حمل مقدار زیادی پول نقد می‏شوند. 
این موضوع احتمال سرقت، زورگیری و کلاهبرداری از آنان را به دنبال دارد که در کنار ایجاد ناامنی به تخریب چهره ایران در میان عراقی‌ها منجر می‌شود. 
این مشکل در حالی است که زیرساخت‏های بانکی برای ارائه کارت بانکی به گردشگران در کشور وجود دارد، بنابراین ضروری است ارائه کارت بانکی با هدف تسهیل تردد و تجارت صورت گیرد. 
 ۳) نبود شعبه ارزی در پایانه شلمچه: موضوع دیگری که مشکلات زیادی را برای تاجران و گردشگران به وجود آورده، نبود شعبه ارزی در پایانه است. 
این مسئله سبب می‏شود تاجر یا مسافری که تقاضای تبدیل دینار به ریال یا بالعکس و تبدیل پول خود به سایر ارز‌ها را دارد، سرگردان و معطل شود و به صراف‏های غیررسمی در پایانه رجوع کند. 
به گفته شاهدان عینی گردشگران عراقی به نرخ‏های بالا و کلاهبرداری‏ این افراد اعتراض دارند، این در حالی است که حل مشکلات فوق، منافع زیادی برای کشور به همراه خواهد آورد که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
 ۱) افزایش ورود گردشگران عراقی به کشور: گردشگران و مسافران با استفاده از کارت بانکی به راحتی تراکنش‏های مالی خود را از طریق سیستم شتاب انجام می‌دهند و خطرات زورگیری و سرقت هم آنها را تهدید نخواهد کرد. 
از سوی دیگر ۲۴ ساعته‌شدن شعبه بانک پایانه سبب آسان‌شدن انجام امور بانکی مسافران و تجار می‌شود.
 این موضوعات، رونق گردشگری، سلامت، زیارت و تجارت دوجانبه و نیز ارائه تصویری مناسب از ایران را درپی خواهد داشت.
 ۲) افزایش اشتغال و کمک به توسعه خرمشهر و آبادان: با انجام این اصلاحات و رفاه حاصله برای مسافران، اقبال عمومی به سفر و تجارت از طریق پایانه شلمچه زیاد می‏شود و در نهایت به ایجاد شغل و توسعه در منطقه خرمشهر منجر خواهد شد. 
بررسی‌ها نشان می‌دهد بنابر مصوبه هیئت وزیران، مورخ ۴/۵/۱۳۸۳ سازمان منطقه آزاد 
تجاری- صنعتی اروند مسئول رشد و توسعه اقتصادی و حسن اجرای تمامی امور منطقه آزاد اروند است، از این رو ضرورت دارد سازمان فوق، اقدامات لازم را برای حل مسائل مطرح‏شده در سریع‌ترین زمان ممکن پیگیری کند.
منبع: آمار سازمان گمرک

source

توسط namov.ir