جوان آنلاین: عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران معتقد است، بانک مرکزی در سند منتشره صنعت رمز ارز را ممنوع کرده است. این امر به زیرزمینیتر شدن این حوزه منجر میشود. بلاکچین حوزه جدیدی است که میتوانیم از آن برای خنثی کردن تحریم و تسهیل تجارت بهرهببریم، این ظرفیت در سند منتشره مغفول مانده است. باید در مجلس با بررسی همه ذینفعان این بخش و فرصتهای مهم آن برای کشور یک چارچوببندی و قانون در زمینه رمزداراییها تهیه شود و بانک مرکزی به هیچ وجه گزینه مناسبی برای تنظیمگری این بخش نیست. زیرا تنها با دید محدود پولی خود به این موضوع ورود خواهد کرد.
دنیای مدرن اقتضاهای خاص خودش را دارد. در دورانی زندگی میکنیم که سرعت پیشرفت و بروز پدیدهها و تکنولوژیهای نوین بسیار بالاست. یکسری فناوریها عرضه میشود که برای درک آنها باید به بررسیهای گسترده و کارشناسی بپردازیم.
موضوع مهم این است که بر اثر ناآگاهی فرصت استفاده از فناوریهای نوین را از دست ندهیم. بانک مرکزی، اخیراً سندی را در ارتباط با رمزارزها و رمزداراییها منتشر کرده است. این در حالی است که این نهاد اساساً متولی رمزداراییها نیست و جوانب این امر باید در مجلس مشخص شود.
مهدی طغیانی، به عنوان نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرده است که نمایندگان در مجلس از تقدیم لایحه دولت در زمینه رمزارزها ناامید شدهاند و طرحی جامع در حوزه رمزارزها براساس گزارشهای کارشناسی مرکز پژوهشها و پیگیریهای نمایندگان به جریان انداخته شده است. این طرح، اکنون در مرحله رفع ایرادات معاونت قوانین است تا بعد از اعمال اصلاحات به هیئترئیسه جهت اعلام وصول تقدیم شود.
به زعم بسیاری از کارشناسان، رویه درست همین است که موضوع رمزارزها و رمزداراییها در مجلس مورد بررسی قرار بگیرد و ابعادش تعیین تکلیف شود. نکته مهم این است که بر اساس سند منتشره از سوی بانک مرکزی بستر استفاده از فرصتهای نوین در حوزه رمزارزها، رمزداراییها، بلاکچین و هوش مصنوعی از بین رفته است.
«جوان» با فریال مستوفی، عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران و فعال اقتصادی در خصوص لزوم تعیین تکلیف مباحثی همچون رمزداراییها، بلاکچین و هوش مصنوعی در مجلس و اینکه بانک مرکزی متولی رمزداراییها در کشور نیست، گفتگو کرده است.
مستوفی، در ارتباط با این موضوع که بانک مرکزی متولی رمزداراییها نیست و این موضوع باید در مجلس تعیین تکلیف شود، تصریح کرد: رمزداراییها، بلاکچین، هوش مصنوعی و مباحث این چنینی موضوعات جدید و پرفرصتی هستند. باید ابعاد موضوع در مجلس تعیین تکلیف شود.
وی ادامه داد: بانک مرکزی بهتر است به کارهایی که متولی آنهاست بپردازد و از دخالت در اموری که متولی آنها نیست، پرهیز کند. به ویژه حوزههای نوین مانند رمزداراییها مباحث جدیدی هستند که ابعاد آنها به لحاظ حقوقی، فنی، فقهی و… باید در مجلس بررسی شود.
این عضو اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: نیاز است در زمینههای نوین مانند بلاکچین و هوش مصنوعی با هوشیاری عمل کنیم تا فرصتها را از دست ندهیم. در این زمینه لازم است نظرات کارشناسان اقتصادی و بخشهای مختلف اقتصاد را داشته باشیم.
مستوفی گفت: در شرایط تحریم باید تا جاییکه میتوانیم از فرصتها بهره ببریم. سندی که بانک مرکزی در زمینه رمزداراییها و رمزارزها منتشر کرده است، تا حد زیادی استفاده از این فضاهای جدید را مسدود کرده است.
وی ادامه داد: بانک مرکزی در سند منتشر شده، مسیر ساخت توکنها، استفاده از فناوریهای مالی و هوش مصنوعی را برای توسعه وب ۳ در کشور به صورت کامل مسدود کرده است.
این عضو اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: سند منتشره، امکان تأمین مالی پروژههای فناوری یا تأمین مالی ابرپروژههای راهبردی را از طریق ساخت و انتشار رمزارزها به طور کامل از بین برده است.
مستوفی گفت: این طور برخوردها با فضاهای جدید باعث میشود، کشور در دهههای آینده از جریان فناوری دنیا عقب بیفتد. این سند چیزی شبیه ممنوعیت تلفن یا راهآهن در قرن ۱۹ و ۲۰ است. این در شرایطی است که رهبری بر توسعه وب ۳، هوش مصنوعی و مسائل فقهی رمزارزها بارها تأکید کردهاند.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی که در تحریم قرار داریم، باید از خودتحریمی پرهیز کنیم. در نهایت شفافیت باید امور پیش برود. به طور مثال، آقای رئیسجمهور از میزان بالای قاچاق بنزین گلایه دارند، اما اقدام مؤثری را در این زمینه نمیبینیم.
این عضو اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد بانک مرکزی از طریق سند منتشره در تلاش است به حوزه رمزداراییها ورود کند. بانک مرکزی همچنین با استفاده از عبارت رمزپول قصد دارد تنظیمگری همه رمزداراییها را در اختیار بگیرد. در حالی که این موضوع باید در مجلس تعیین تکلیف شود.
مستوفی گفت: بانک مرکزی در سند منتشره صنعت رمز ارز را ممنوع کرده است. این امر به زیرزمینیتر شدن این حوزه منجر میشود. بلاکچین حوزه جدیدی است که میتوانیم از آن برای خنثی کردن تحریم و تسهیل تجارت بهره ببریم، این ظرفیت در سندمنتشره مغفول مانده است. باید در مجلس با بررسی همه ذینفعان این بخش و فرصتهای مهم آن برای کشور یک چارچوببندی و قانون در زمینه رمزداراییها تهیه شود و بانک مرکزی به هیچ وجه گزینه مناسبی برای تنظیمگری این بخش نیست زیرا تنها با دید محدود پولی خود به این موضوع ورود خواهد کرد.
وی ادامه داد: امکان تأمین مالی تولید از طریق فناوری بر اساس این سند بسته شده است و بستر وب۳ که آینده دیجیتال و هوش مصنوعی است، مبهم نگه داشته شده است. لازم است برای تمامی این مباحث بررسیهای دقیق صورت گیرد و به سمت استفاده از فرصتهای نوین گام برداریم.
source