به گزارش «تابناک» به نقل از همشهری آنلاین؛ آیا تا به حال احساس کردهاید که قلبتان خیلی سریعتر از حد معمول میتپد؟ یا نبضتان را در گردن و قفسه سینه احساس کنید؟ احتمالاً این همان تپش قلب یا تاکی کاردی است. باید بدانید که اگر شما دچار ضربان قلب میشوید، به معنای ابتلا به بیماری قلبی نیست. گاهی اوقات، تپش قلب ناشی از استرس یا بیماری دیگری بوده که باعث شده قلب شما محکمتر بزند.
اگر به خواندن این مقاله ادامه بدهید 11 راه برای پایین آوردن ضربان قلب فوری و زمانی که باید به خاطر این موضوع به پزشک مراجعه کنید را میآموزید. پس با ما همراه باشید.
علت افزایش ناگهانی ضربان قلب چیست؟
تاکی کاردی اصطلاح پزشکی برای ضربان قلب بیش از 100 ضربه در دقیقه است. همانطور که گفته شد ضربان قلب سریع همیشه نگرانکننده نیست. زیرا ضربان قلب معمولاً در حین ورزش یا در پاسخ به استرس افزایش مییابد.
گاهی اوقات تاکی کاردی هیچ علامت یا عارضهای ایجاد نمیکند. اما بعضی وقتها نیز هشدار یک وضعیت پزشکی است که نیاز به توجه دارد.
مواردی که منجر به تاکی کاردی میشوند عبارتند از:
- تب
- استرس
- ورزش
- اکثر بیماریهای قلبی
- مصرف بیش از حد الکل
- ترک الکل
- کافئین بیش از حد
- فشار خون بالا یا پایین
- تغییرات در سطح مواد معدنی در بدن به نام الکترولیت (مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم و منیزیم)
- داروهای خاص
- پرکاری تیروئید
- کم خونی
- مصرف سیگار یا نیکوتین
- استفاده از محرکهای غیرقانونی مانند کوکائین یا متآمفتامین (شیشه)
- حمله قلبی
البته گاهی اوقات علت دقیق تاکی کاردی (ضربان قلب بالا) مشخص نیست.
حال که با علل ضربان قلب بالا آشنا شدید، در این بخش راهکارهایی برای پایین آوردن ضربان قلب فوری به شما ارائه خواهیم کرد تا با توجه به دلیل افزایش آن و موقعیتتان، از آنها استفاده کنید. این روشها به این شرح است:
استراحت و ریلکس کردن
طبیعی است که ضربان قلب شما در طول روز تغییر کند. مثلاً وقتی ورزش میکنید یا عصبی هستید سریعتر میزند. ولی معمولاً زمانی که آرام یا بیحرکت مینشینید سرعت آن کاهش مییابد. گاهی اوقات، گفتن این کار آسانتر از انجام آن است، اما احتمالاً خواب به کاهش ضربان قلب در حالت استراحت کمک کند. بد خوابی نیز میتواند باعث تپش قلب بشود.
تنفس عمیق، آرام و شکمی
انجام منظم تنفس از سوراخ بینی به مدت 30 دقیقه در روز میتواند سطح استرس شما را کاهش دهد. وقتی که احساس استرس می کنید، تنفس شما سریع و کم عمق میشود. اما اگر با استفاده از عضله زیر دندههای خود (به نام دیافراگم) نفسهای آهسته و عمیق بکشید، میتواند به آرامش شما کمک کند. این نوع تنفس عمیق تنفس دیافراگمی یا شکمی نامیده میشود. این نوع تنفس، بدن و ذهن شما را تحریک میکند تا از حالت پرتنش جنگ یا گریز به سمت حالی آرامتر بروید.
حبس نفس (تکنیک مانور والسالوا)
تکنیک مانور والسالوا روش خاصی برای تنفس است که باعث افزایش فشار در قفسه سینه میشود و اثرات مختلفی از جمله تغییر در ضربان قلب و فشار خون در بدن ایجاد میکند. برای انجام مانور والسالوا باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- عمیق نفس بکشید و سپس نفس خود را حبس کنید.
- تصور کنید که ماهیچههای قفسه سینه و معدهتان بسیار سفت هستند؛ به طوری که انگار برای شروع حرکت روده فشار میآورند.
- این وضعیت را برای مدت کوتاهی حفظ کنید (حدود 10 ثانیه).
- سپس نفس بکشید تا هوای حبس شده به سرعت آزاد شود.
- تنفس طبیعی را از سر بگیرید.
طب سوزنی
مطالعهای نشان داد که طب سوزنی واقعاً بر فعالیت پاراسمپاتیک تأثیر میگذارد. چندین مطالعه نیز اثر مثبت طب سوزنی بر شریانهای خونی قلب را با استفاده از نقاط طب سوزنی مشخص گزارش کردند.
علاوهبر این، طب سوزنی بر وضعیت هوازی تأثیر میگذارد، برای برون دهی قلبی مفید است و فشار خون شریانی و ضربان قلب را کاهش میدهد. افرادی که طب سوزنی را تجربه کردهاند نیز میگویند این درمان فعالیت واگ قلب را افزایش و فعالیت سمپاتیک را کاهش داده است.
نگهداشتن زانوها در سینه
یکی دیگر از تکنیکهای مهم پایین آوردن ضربان قلب فوری نگه داشتن زانوها در سینه است. هنگامی که احساس کردید ضربان قلب شما غیر طبیعی میزند، میتوانید این تکنیک را اجرا کنید:
- روی زمین یا تخت دراز بکشید.
- زانوهای خود را در سینهتان جمع کنید و فشار دهید (به مدت 30 تا 45 ثانیه).
- نفس خود را در این مدت حبس کنید (به مدت 15 ثانیه).
- این کار را مجدداً تکرار کنید.
سرفه کردن عمدی
وقتی فردی سرفه میکند، فشار داخل قفسه سینه و اطراف ریهها تغییر میکند. این تغییر بر جریان خون قلب تأثیر میگذارد و همچنین با سیستم عصبی، به ویژه سیستم عصبی واگ که قلب، ریهها و شکم را به مغز متصل میکند، تعامل دارد. هنگامی که این سیستم تحریک
شود، به کاهش ضربان قلب کمک میکند.
تحریک اعصاب واگ
عصب واگ به عنوان یک شاهراه اطلاعاتی به مغز عمل میکند و اطلاعاتی را ارائه میدهد که به کنترل هضم، ضربان قلب، خلقوخو و حتی واکنش التهابی بدن یاری میرساند. مانند ماهیچهها، اعصاب نیز برای عملکرد بهینه نیاز به مقدار مشخصی فعالیت دارند. اگرچه بسیاری از ما در زندگی روزمره خود توجه زیادی به تحریک عصب واگ نمیکنیم، اما راههایی برای انجام این کار بدون تجهیزات وجود دارد. برای مثال نفس کشیدن منظم، مدیتیشن و ورزش کردن میتوانید همان چیزی باشد که شما برای تحریک اعصاب واگ به دنبال آن هستید.
قدم زدن در فضای باز
تحقیقات نشان میدهد که تمرینات استقامتی مانند دویدن، دوچرخهسواری و شنا، عصب واگ را تحریک کرده و فعالیت پاراسمپاتیک را در مغز کنترل میکند. حدأقل 10 دقیقه قدم زدن در فضای باز میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. به همین دلیل است که دوندگان، شانس مرگ بر اثر بیماری قلبی را به نصف کاهش میدهند.
در آغوش کشیدن عزیزان
مطالعات گزارش میدهند زنانی که همسر خود را در آغوش میگیرند، فشار خون و ضربان قلب کمتری در طول بخشهای استرسزای زندگی دارند. محققان فکر میکنند که اکسی توسین ممکن است دلیل سلامت قلب آنها باشد. اکسی توسین یک هورمون طبیعی بوده که باعث تحریک انقباضات رحم در زایمان و شیردهی بعد از زایمان میشود. همچنین بر جنبههای مختلف رفتار انسان تاثیرگذار است.
ماساژ آرام بخشهایی از بدن
گزارشها حاکی از آن است که ماساژ درمانی باعث کاهش فعالیت سمپاتیک و افزایش فعالیت پاراسمپاتیک میشود. بنابراین این درمان میتواند اضطراب و استرس را کاهش دهد. علاوهبر این، ماساژ درمانی میتواند فشار خون و ضربان قلب را در افراد مبتلا به این بیماری کاهش دهد.
زمزمه کردن یک آهنگ
ممکن است متوجه نباشید که موسیقی نه تنها سیستم شنوایی شما را درگیر میکند، بلکه بر بسیاری از بخشهای دیگر مغز شما نیز تاثیرگذار است، از جمله احساسات. زمزمه کردن یک آهنگ میتواند ضربان قلب را کاهش دهد و حواس شما را از موضوعی که به شما اضطراب داده، پرت کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
همانطور که گفته شد موارد زیادی میتواند باعث تاکی کاردی شود. اگر احساس میکنید با انجام دادن این راهکارها همچنان قلبتان خیلی سریع میتپد، یا به طور مکرر این اتفاق برایتان میافتد، برای معاینه سلامت خود، وقت بگیرید.
همچنین در صورت داشتن موارد زیر فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید:
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- تنگی نفس
- ضعف
- سرگیجه یا سبکی سر
- غش یا تجربه نزدیک به غش
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد تا 11 روش پایین آوردن ضربان قلب فوری را با هم مرور کنیم. امیدواریم که برای شما کاربردی بوده باشد. این نکته را باید به یاد داشته باشید که همه تغییرات در ضربان قلب به این معنی نیست که چیزی دربارۀ ضعیف شدن سلامت قلب شما اتفاق افتاده است. اگر متوجه شدید که ضربان قلب شما به طور مداوم سریع، آهسته یا نامنظم میزند (به خصوص اگر احساس ضعف یا سرگیجه هم دارید)، هر چه سریعتر با پزشک متخصص قلب و عروق صحبت کنید. آنها ضربان قلب شما را بررسی میکنند و در صورت نیاز آزمایشات بیشتری را ترتیب دهند.
source