حسین روزبهانی، روانشناس گفت: افسردگی در ردههای سنی مختلف و به شکلهای مختلف ظهور و بروز پیدا میکند که حتی ما در نوزادان هم میتوانیم افسردگی را مشاهده کنیم که به صورت اختلال در رشد و سیستم ایمنی فرد نشان داده میشود که به آن کوتولگی روانی نیز گفته میشود.
حسین روزبهانی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی تابناک، گفت: در دوران کودکی و نوجوانی افسردگی به یک شکل دیگری بروز پیدا میکند به طوری که فرد در هفته حداقل سه بار پرخاشگری میکند. در دوران جوانی افسردگی به شکل غمگیت بودن یا انرژی پایین فرد نمایان میشود و چیزهایی که در گذشته برای او لذت بخش بوده آن لذت و خوشحالی قبل را ندارد.
این روانشناس اظهار کرد: در دوران میانسالی افسردگی به یک شکل دیگر بروز پیدا میکند و به صورت دمانس یا دمانس کاذب خودش را نشان میدهد و شبیه به آلزایمر است. انواع افسردگیها میتوان به درون زاده، برون زاده و دیس تایمیک یا مداوم اشاره کرد که تداوم این افسردگی میتواند تا دوسال طول بکشد.
روزبهانی گفت: چیزی که در افسردگی اهمیت دارد علائم افسرگی است که این علائم شامل علائم شناختی، هیجانی، انگیزشی، جسمانی و رفتاری است و باید دقت کنیم که اگر یک فرد افسرده را میخواهیم تشخیص دهیم باید به این علائم توجه کنیم.
دو نشانه مهم
وی افزود: یک فرد افسرده باید دو علائم را داشته که یکی از این علائم این است که فرد اصطلاحا دچار افت خلق میشود و احساس غمگین بودن، دلهره، دلشوره، پریشانی بر او غلبه میکند. علائم دیگری که باید داشته باشد این است که فرد دیگر از چیزهایی که در گذشته از آنها لذت میبرده است لذت نمیبرد.
این روانشناس خاطر نشان کرد: به غیر از این دو علائمی که در مورد آنها توضیح داده شد فرد باید علائمی مثل کاهش انرژی، حواس پرتی، پر اشتهایی یا کم اشتهایی، کم خوابی یا افزایش میزان خواب، افزایش ۵ درصدی وزن نسبت به ماه گذشته، اختلال در سیکل ماهیانه بانوان، کاهش میل جنسی و کندی روانی و حرکتی، مشکل در تصمیم گیری و میل به خددکشی و افواری این چنینی را داشته باشد و روال زندگی فرد مختل شده باشد که بفهمیم فرد افسرده است یا خیر.
وی ادامه داد: میزان افسردگی به سه دسته ضعیف، متوسط و شدید تقسیم میشود که در افسرکی شدید زندگی فرد به شدت مختل میشود.
دلایل افسردگی
روزبهانی بیان کرد: افراد به دلایل مختلفی میتوانند به افسردگی مبتلا شوند. یکی از دلایل آن خشمی که نسبت به ابژه یا اصطلاحا از پدر و مادر خود دارند که این خشم را نمیتوانند ابراز کنند و به خود باز میگردانند و تبدیل به غم و ناراحتی میشود.
وی افزود: از دلایل دیگر افسرگی تفاوت بین خود آرمانی و خود واقعی فرد است و به گونهای است که فرد از خودش اتاظاراتی دارد که در خود واقعی خود آن را پیدا نمیکند. عامل دیگر از دست دادن است که این از دست دادن میتواند از دست دادن یک عزیز، پول یا یک جایگاه اجتماعی خوب باشد.
روزبهانی با بیان اینکه عامل دیگر شکست است که میتواند شکست در کنکور یا عدم برقراری ارتباط در جمع با دیگران باشد که فرد با شکست مواجه میشود. گفت:از عوامل دیگر افسرگی ناقلهای عصبی است که میتوان به سروتین، دوپامین، گابای نوراپینفرین مغز افراد اشاره کرد که کاهش پیدا میکنند.
وی بیان کرد: خطای اسناد از دلایل دیگر است که فرد موفقیتهای خود را به به مسائل زودگذر، کوتاه مدت و بیرونی نسبت میدهد و شکستهای خود را به مسائل پایدار و درونی نسبت میدهد.
به درمان بیندیشیم
این روانشناس با اشاره به درمانهای افسردگی اظهار کرد: درمانهای مختلفی برای افسرگی وجود دارد که میتوان به دارو درمانی و روان درمانی اشاره کرد. اگر شدت افسرگی زیاد باشد هم زمان هم دارو درمانی و هم روان درمانی انجام میشود که روند طولانی تری را خواهد داشت، اما دارو درمانی معمولا کوتاه مدت خواهد بود. برای درمان افسردگی نیز داروهای مختلفی مانند داروهای مهار کننده باز جذب سروتنی، مهار کنندههای باز جذب نوراپینفرین، مونومین اکسیدازها وجود دارد.
source