جوان آنلاین: مهم‌ترین انتظار در وضعیت فعلی مسئله اعطای مشوق‌های دولتی تعیین شده در قانون برنامه هفتم توسعه و همچنین قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی است که در آن مسئله تهاتر نفت خام با تجهیزات موردنیاز پتروپالایشگاه‌ها و همچنین مسئله ارائه مجوز تنفس خوراک منحصر به فرد برای اقتصاد ایران نیز باید از سوی دولت به طرح‌های پتروپالایشگاهی تخصیص یابد و همچنین باید تأمین مالی این پروژه‌ها نیز در بازار سرمایه با سرمایه خرد مردمی ایجاد شود. 

 

صنعت نفت ایران همواره منبع درآمد قابل توجهی برای کشور بوده و نقش تعیین‌کننده‌ای در اقتصاد آن داشته است. با این حال، برای تضمین رشد و توسعه پایدار، تکمیل زنجیره ارزش نفت خام با تولید محصولات پتروپالایشگاهی ضروری است. ساخت پتروپالایشگاه یک اقدام استراتژیک است که نه تنها به ارزش صادرات نفت خام ایران می‌افزاید، بلکه پایه‌ای قوی برای توسعه اقتصادی کشور ایجاد می‌کند. با افزایش تقاضا برای محصولات پتروپالایشگاهی در سطح جهان به ویژه در منطقه، ایران فرصت قابل توجهی برای تثبیت خود به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازار دارد. علاوه بر این، ایران با تکمیل زنجیره ارزش نفت خام، می‌تواند وابستگی خود به صادرات نفت خام را کاهش داده و خطرات ناشی از تحریم‌های بین‌المللی را کاهش دهد. محصولات پتروپالایشگاهی در مقایسه با نفت خام کمتر مورد تحریم قرار می‌گیرند و منبع درآمدی پایدارتر و مطمئن‌تری را برای کشور فراهم می‌کنند. 

وزیر جدید نفت دولت چهاردهم باید اهمیت احداث پتروپالایشگاه را بشناسد و آن را در اولویت برنامه‌های عملیاتی خود قرار دهد. او با این کار می‌تواند از موقعیت استراتژیک ایران در منطقه استفاده کند و از بازار رو به رشد محصولات پتروپالایشگاهی بهره ببرد. علاوه بر این، ایران با تکمیل زنجیره ارزش نفت خام می‌تواند رقابت‌پذیری خود را در بازار جهانی افزایش دهد و اقتصاد خود را تقویت کند. دولت چهاردهم باید مسئله پتروپالایشگاه و تسهیل ساخت آن را در اولویت مسائل توسعه زنجیره ارزش صنعت نفت خام قرار دهد. 

لازم است وزیر جدید نفت اطمینان حاصل کند که تمامی پتروپالایشگاه در حال ساخت کشور تا پایان دوره کاری خود به بهره‌برداری کامل می‌رسند. ساخت پتروپالایشگاه‌های موجود، ظرفیت فرآوری ۵/۱ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی در روز را دارند که توان تولید و صادرات ایران به خصوص در زنجیره ارزش نفت خام را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. علاوه بر این ساخت پتروپالایشگاه فرصت‌های شغلی ایجاد می‌کند، رشد اقتصادی را تحریک می‌کند و سرمایه‌گذاری‌های خارجی را جذب می‌کند. ایران با سرمایه گذاری در بخش پتروپالایشگاهی می‌تواند اقتصاد خود را متنوع کرده و وابستگی خود به صادرات نفت را کاهش دهد و پایداری و شکوفایی بلندمدت کشور را تضمین کند. 

اولین و مهم‌ترین دلیل ساخت پتروپالایشگاه و تمرکز ویژه دولت چهاردهم و برنامه هفتم توسعه بر تکمیل طرح‌های موجود مسئله مربوط به ارزش افزوده محصولات پتروپالایشگاهی و نیاز روز افزون بازار و مسیر تحولی در پیش گرفته شده برای این محصولات در آینده بازار‌های مواد شیمیایی در دنیاست که نقطه تمایز کلیدی و راهبردی در این بخش است و نیاز‌های روزافزون کشور‌ها در زمینه تقاضای این محصولات پتروپالایشگاهی، مسیر خام‌فروشی فعلی نفت خام را برای کشور ما تغییر خواهد داد و امکان تبدیل ایران به قطب تولید مواد شیمیایی در منطقه را فراهم خواهد کرد و سواحل مکران پذیرای توسعه محوری‌ترین ابرپروژه صنعت نفت و گاز ایران خواهند شد و از همه مهم‌تر قابلیت پایین تحریم‌شوندگی فروش محصولات خروجی پتروپالایشگاه است که با تکمیل زنجیره ارزش نفت خام و تولید محصولات جدید در سبد پتروپالایشگاهی و سپس تداوم آن در پارک‌های شیمیایی زمینه تولید و صادرات محصولات و مشتقات نفتی غیرقابل تحریم برای کشور نیز فراهم خواهد شد. 

مهم‌ترین انتظار در وضعیت فعلی مسئله اعطای مشوق‌های دولتی تعیین شده در قانون برنامه هفتم توسعه و همچنین قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی است که در آن مسئله تهاتر نفت خام با تجهیزات موردنیاز پتروپالایشگاه‌ها و همچنین مسئله ارائه مجوز تنفس خوراک منحصر به فرد برای اقتصاد ایران نیز باید از سوی دولت به طرح‌های پتروپالایشگاهی تخصیص یابد و همچنین باید تأمین مالی این پروژه‌ها نیز در بازار سرمایه با سرمایه خرد مردمی ایجاد شود. 

به باور عماد رفیعی، کارشناس حوزه پتروپالایشگاه‌ها در قانونی که تعیین شده است شرکت‌ها حداکثر یک سال پس از دریافت مجوز خوراک باید ۳۰ درصد سهام را از طریق پذیره‌نویسی عمومی به مردم واگذار کنند و آنچه مشاهده شد، این بود که این فرصت برای این شرکت‌ها بسیار کم بود و در مدت یک سال نهایتاً شرکت‌ها می‌توانستند به انتخاب، تسطیح و فنس‌کشی زمین و انتخاب لایسنسور‌ها بپردازند و فرصت کافی برای عرضه ۳۰ درصد سهام در بازار سرمایه نداشته باشند و به همین دلیل به دو سال تمدید شد تا شرکت‌ها بتوانند عرضه بهتری در بورس داشته باشند و ثانیاً به مشکلات متعهد پذیر نویسی مواجه نشوند، ولی مسیر تأمین مالی مردمی پتروپالایشگاه‌ها باید به طور ویژه پیگیری شود. 

احداث پتروپالایشگاه باید در رأس برنامه‌های عملیاتی وزیر جدید نفت ایران قرار گیرد. با تکمیل زنجیره ارزش نفت خام، ایران می‌تواند از موقعیت استراتژیک خود سرمایه گذاری کند، خطرات ناشی از تحریم‌های بین‌المللی را کاهش دهد و از بازار رو به رشد محصولات پتروپالایشگاهی بهره ببرد. این حرکت راهبردی نه تنها توسعه اقتصادی ایران را تقویت می‌کند، بلکه جایگاه این کشور را در صنعت جهانی نفت تقویت می‌کند.

source

توسط namov.ir