به گزارش تابناک؛خبرگزاری رویترز از خالد مشعل به عنوان جایگزین احتمالی اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس نام برده است.

خالد مشعل (زاده ۲۸ مه ۱۹۵۶)، رئیس دفتر سیاسی حماس بود. او یکی از بنیانگذاران جنبش مقاومت اسلامی حماس به‌شمار می‌آید. از بدو تأسیس جنبش حماس عضو دفتر سیاسی آن بوده و در سال ۱۹۹۶ به عنوان رئیس این دفتر انتخاب شد.

مشعل بیشتر عمر خود را در خارج از سرزمین های فلسطینی گذرانده است. مشعل که در سیلود در نزدیکی شهر رام الله در کرانه باختری رود اردن به دنیا آمد، در دوران کودکی به همراه خانواده خود به کشور عربی خلیج فارس کویت، که کانون احساسات طرفدار فلسطین بود، نقل مکان کرد.

در سن 15 سالگی به اخوان المسلمین، قدیمی ترین گروه اسلامگرای خاورمیانه پیوست. اخوان المسلمین در اواخر دهه 1980 در جریان اولین قیام فلسطینی ها علیه اشغالگری اسرائیل نقش اساسی در تشکیل حماس داشت.

مشعل قبل از اینکه سال ها به لابی گری برای حماس از خارج از کشور روی آورد، معلم مدرسه شد، در حالی که دیگر رهبران این گروه برای مدت طولانی در زندان های اسرائیل به سر می بردند.

او مسئول جمع آوری کمک های بین المللی در اردن بود که به سختی از ترور نجات یافت.

به دستور مستقیم بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، سازمان جاسوسی موساد در سال ۱۹۹۷ زمانی که مشعل در اردن زندگی می کرد اقدام به ترور او کرد.

ماموران موساد با پاسپورت‌های جعلی کانادایی وارد اردن شدند و در حالی که خالد مشعل در خیابان راه می‌رفت ماده‌ای سمی را به وی تزریق کردند.

مقامات اردنی این سوءقصد را کشف و دو عضو موساد را دستگیر کردند. این مسئله به بحرانی در رابطه اردن و اسرائیل تبدیل شد و پادشاه سابق اردن از نخست‌وزیر اسرائیل خواست پادزهر ماده سمی را در اختیار آن‌ها قرار دهند.

وی تهدید کرد که در غیر این صورت تا قطع روابط دیپلماتیک دو کشور پیش خواهد رفت.

اسرائیل پادزهر را تامین کرد و درنتیجه خالد مشعل از مرگ نجات یافت. او که از آن پس در قطر زندگی می‌کند، برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ از نوار غزه دیدن کرد و مورد استقبال مقامات فلسطینی قرار گرفت.

اردن سرانجام دفتر حماس در امان را بست و مشعل را به کشور قطر اخراج کرد. او در سال 2001 به سوریه نقل مکان کرد.

حماس در سال ۲۰۱۷ اسماعیل هنیه را به عنوان جانشین او به عنوان رئیس دفتر سیاسی خود انتخاب کرد. خالد مشعل هرچند  تا پیش از شهادت اسماعیل هنیه به حاشیه رانده شده، با این حال شخصیتی کلیدی در تشکیلات حماس محسوب می‌شود.

مشعل ایده توافق صلح دائمی با اسرائیل را رد می‌کند، اما گفته است که حماس می‌تواند تشکیل کشور فلسطینی در کرانه باختری، نوار غزه و بیت‌المقدس شرقی را به عنوان راه‌حلی موقت بپذیرد.

مشعل گفت که حمله حماس در 7 اکتبر موضوع فلسطین را به مرکز دستور کار جهانی بازگرداند.

وی از اعراب و مسلمانان خواست تا به نبرد علیه اسرائیل بپیوندند و گفت که فلسطینی‌ها به تنهایی تصمیم می‌گیرند که چه کسی غزه را پس از پایان جنگ کنونی اداره کند، برخلاف اسرائیل و ایالات متحده که می‌خواهند حماس را از حکومت پس از جنگ حذف کنند.

اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس طی یک عملیات تروریستی در تهران به شهادت رسید؛ این مجاهد مبارز فلسطینی به دلیل مسئولیت‌های مختلف در جبهه مقاومت، بارها به ایران سفر کرده و با مقامات ارشد ایران دیدار و رایزنی کرده بود.

صابر گل عنبری کارشناس مسائل فلسطین معتقد است به «دلایلی» ممکن است که به جانشینی هنیه انتخاب نشود. در این شرایط، احتمال انتخاب خلیل الحیه معاون رئیس دفتر سیاسی غزه و رئیس دفتر مناسبات عربی و اسلامی حماس وجود دارد.  در هر صورت، چه مشعل انتخاب شود چه الحیه، موقتی خواهد بود؛ تا زمانی که انتخابات داخلی حماس برگزار شود؛ انتخاباتی که هر چهار سال یک بار برگزار می‌شود و موعد آن در اواسط 2025 است. البته اگر این شرایط جنگی ادامه داشته باشد، احتمال تعویق آن وجود دارد.

در حال رویترز از خالد مشعل به عنوان جانشین شهید هنیه نام می برد که برخی منابع مطلع از موسی ابومرزوق به عنوان رئیس دفتر آینده سیاسی حماس نام می برند.اگرچه ابو مرزوق، اولین رئیس دفتر سیاسی حماس (۱۹۹۲-۱۹۹۶) است اما در مقایسه با سایر نامزدها نام وی کمتر مطرح است، اما با توجه به نقش قبلی خود در جنبش و روابط متنوعش، همچنان در میان چهره های بالقوه برای تصدی رهبری حماس باقی مانده است.

والدین ابو مرزوق اهل یبنا، قیمومت بریتانیا بر فلسطین (یاون کنونی، در اسرائیل) بودند. آنها پس از جنگ ۱۹۴۸ اعراب و اسرائیل پناهنده شدند و مجبور شدند به اردوگاه رفح در نوار غزه نقل مکان کنند.

ابو مروزق دبیرستان را در غزه به پایان رساند، تا سال ۱۹۷۶ در قاهره در رشته مهندسی تحصیل کرد و سپس در خلیج فارس به دنبال کار گشت. او تحصیلات خود را در آمریکا با اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت ساخت از دانشگاه ایالتی کلرادو ادامه داد.

در انتخابات حماس که در سه اقلیم کرانه باختری، نوار غزه و خارج برگزار می‌شود، ابتدا هیئت‌های اداری مناطق و اقالیم و سپس اعضای مجلس شورای عام انتخاب می‌شود و این مجلس نیز که حکم پارلمان حماس را دارد رئیس دفتر سیاسی آن را انتخاب می‌کند.

source

توسط namov.ir